Шта је племенитост?

Најтежи задатак који човек може да има је да настави да воли своје ближње упркос свим разлозима због којих то не би требао да чини.

И прави је знак здравог разума и племенитости, да тако и настави.

За онога који је у стању то да постигне, има наде на претек.

Онима који то не могу, преостају само туга, мржња и очај. А то нису ствари од којих су племенитост- или здрав разум или срећа сачињени.

Главна замка је подлегања позивима на мржњу.

Истинска племенитост одбија да се промени када је суочена са лошим поступцима против лица - а заиста племенита особа воли своје ближње зато што их разуме.

На крају, сви су они у истој замци. Неки су тога несвесни, неки су због тога полудели, неки се понашају попут оних који су их издали. Али сви, баш сви, су у истој замци - генерали, чистачи улица, председници, лудаци. Они се понашају како се понашају јер су подложни окрутним притисцима овог универзума.

Неки од нас су изложени тим притисцима па ипак и даље настављају да обављају своје послове. Други су већ одавно посустали, махнитају, муче друге и кочопере се попут поремећених душа, што и јесу.

Бар можемо да разумемо једну чињеницу, а то је да племенитост не произилази из сурових ратова или из тога што је неко славан. Она произилази из оданости сопственом поштењу, из непрестаног помагања другима, ма шта они да чинили, мислили или говорили и упркос свим суровим поступцима усмерених против вас; она произилази из истрајности при којој се не мења основни став о човеку.

До те мере, истинска племенитост зависи од потпуне мудрости. Они поступају онако како поступају, зато што јесу оно што јесу - бића ухваћена у клопку, сломљена неподношљивим теретом. И ако су због тога полудели и управљају уништењем целих нација услед сопственог погрешног схватања, човек ипак може да разуме зашто, и такође може да разуме и обим њиховог лудила. Зашто би се неко требао променити и почети да мрзи, само зато што су други изгубили себе и зато што су њихове сопствене судбине преокрутне да би се са њима суочили.

Стварна лекција је научити волети.

Онај ко жели неповређен да хода кроз живот, мора да научи следеће - никада немојте да користите нешто што вам је учињено, као основу за мржњу. Никада не пожелите освету.

Потребна је истинска снага да би се човек волео. Волети га упркос свим искушењима да се чини супротно, упркос свим провокацијама и разлозима због којих га не би требао волети.

Срећа и снага једино могу опстати у одсуству мржње. Сама мржња, пут је ка пропасти. Волети, то је пут ка снази. Волети упркос свему, тајна је племенитости. И то би врло лако могла да буде највећа тајна овог универзума.

Izvor anti-censura.com